Een eeuw lang van de Meulengraaf - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Een eeuw lang van de Meulengraaf

Geschiedenis Best, losse pagina's
Sint Oedenrodeseweg 41

Oud adres B 39, Aan Wg Naar St Oedenrode. Ook wel: St Oedenrodeseweg 41 / B 39
In 1832 eigenaar Peter Storms: huis plus erf en bouwland
ca. 1910 langgevelboerderij met zadeldak (Aankoop 1907: van de Meulengraaf) De aankoop in 1907 was mogelijk door Theodorus van de Meulengraaf, vader van Jan Francis van de Meulengraaf en opa van Adriana Petronella Maria (Sjaan) van de Meulengraaf. Die later ook eigenaar zijn geweest van dit pand.


De stal van de langgevelboerderij is op 1977 verkocht door Jan Francis van de Meulengraaf en Gordina Boudewijns aan hun oudste dochter Sjaan en haar man. Tot dat moment was het een gemengde boerderij en ook als zodanig in gebruik. In 1977 werd het boerenleven vaarwel gezegd.
Jan Francis en Gordina bleven in het hoofdgedeelte van het pand (nr 41) wonen. Het stalgedeelte kreeg als huisnummer 43.
Jan Francis overleed op 20 januari 1990. Gordina verliet, zoals dat ambtelijk zo raar heet "daarna het pand vrijwillig" en deed afstand van haar eigendomsrechten. De nog thuiswonende zoon Adrianus Johannes Maria van de Meulengraaf bleef in het pand wonen. Nummer 41 was echter deel van een erfenis die aan vijf kinderen toekwam. Mies van de Wiel en oudste dochter Sjaan van de Meulengraaf, die in het voormalige stal gedeelte woonden, wilden graag verkassen naar de kop van de boerderij.
In 1991 kwam nummer 41 dus uiteindelijk voor een bedrag van 180.000 gulden in handen van M.J. van de Wiel en A.P.M. van de Meulengraaf die tussen 1977 en 1993 in het stalgedeelte hebben gewoond. (nr 43)
De boerderij op nummer 41 en de opstallen werden grondig gerenoveerd, waarbij circa 98% van de bestaande bouwwerken werd gesloopt. Alleen twee buitenmuren van het hoofdgebouw bleven min of meer staan, de rest werd tot de kelder aan toe opnieuw gebouwd.
Sjaan overleed onverwachts in 2007 waarna in 2008 de boerderij in de verkoop ging omdat de zoon en dochter van Mies en Sjaan het niet konden of wilden overnemen.
Pas begin 2011 werd de woning verkocht, nadat eerst een laatste stuk grond langs de provinciale weg was verkocht en er een min of meer vierkant perceel van 4.000 vierkante meter overbleef.
Begin 2011 werd het huis aan Tom Lassing en Irene Mingelers verkocht. Ze kregen pas 18 augustus 2011 de sleutel, omdat Eric, de zoon van Mies en Sjaan tot op dat moment zijn woning nog aan het verbouwen was. Hij kreeg de ruimte en tijd om dat eerst even af te ronden.
Een deel van de woning is vervolgens doorverkocht aan Pro Gain BV, een Internet Onderneming met onder andere de site www.beursbox.nl.
In 2013 werd het weiland achter de woning omgebouwd tot een productietuin op basis van Permacultuur. Nog altijd was in 2019 de officiƫle bestemming van de achtertuin een agrarische. Dat is met de vestiging van de productietuin ook netjes in stand gehouden.

Theodorus van de Meulengraaf, de eerste van de vijf generaties Van de Meulengraaf die hier woonden, is zo ver bekend grondlegger van de huidige boerderij, al was er voor 1907 blijkbaar ook al eens sprake van een huis plus erf. Zo ver bekend zijn er geen foto's van de boerderijen voor de boerderij weer werd verbouwd in 1954 en min of meer haar huidige uiterlijk kreeg. De oudst bekende foto van de in 1954 gebouwde of verbouwde boerderij is van de jaren tachtig. Eerdere foto's lieten nooit heel de boerderij zien, maar slechts mensen naast een muur, of bij de waterput.
De boerderij die er voor 1907 stond, lijkt op een oude landkaart iets dieper in het erf te hebben gestaan. Waarschijnlijk in wat nu de tuin van nummer 43 is.

Theodorus van de Meulengraaf is getrouwd met Theodora van de Ven op 20 juni 1903 te Best, NB, NLD.
Bruidegom Theodorus van de Meulengraaf
Geboorteplaats Best
Vader bruidegom Theodorus van de Meulengraaf
Moeder bruidegom Maria van Mensfoort
Bruid Theodora van de Ven
Geboorteplaats Son en Breugel
Vader bruid Jan Francis van de Ven
Moeder bruid Johanna van de Sande
Soort registratie huwelijksakte
Aktenummer 13
Plaats Best
Datum huwelijk 20-06-1903
Periode 1903
Deel Huwelijksregister Best 1903
Toegangsnr. 550
Inv.nr. 322

Waarom dit waarschijnlijk de juiste van de Meulengraaf is:
De schoonvader van Theodorus had de naam Jan Francis. Zijn zoon kreeg precies ook die naam.
Op 30 mei 1910 was er helaas een doodgeboren kind te betreuren dat N.N. van de Meulengraaf genoemd is.
Ook zoon Jan Francis bleef het leed van een doodgeboren kind niet bespaard:
Op 20 oktober 1947 was er helaas een doodgeboren kind dat ook N.N. van de Meulengraaf genoemd werd.

Mies van der Wiel die van 1993 tot begin 2011 in de woning woonde, had er een schildersbedrijf en glazenmakerij in gevestigd. De als kleinveestal gebouwde opstal werd in 1996 gebouwd en de loods links daar weer van werd vrij snel daarna gebouwd. In de eerste maanden van 2011 woonde de zoon van Mies en Sjaan met zijn gezin in de woning. Dit waren generatie vier en vijf van de Meulengraafs... Al was de familienaam ondertussen door het trouwen van Sjaan met Mies ondertussen Van der Wiel geworden.

In 2011 kwam de familie Lassing hier wonen. Tom en Irene, met de kinderen Leandra, Amber en Romar. Het bedrijf Pro Gain BV, met handelsnaam Beursbox.nl werd er direct gevestigd. Toen dochter Leandra haar diploma behaald had, werd in het hoofdpand ook een schoonheidssalon gevestigd.
Het voormalige weiland is nu een prachtige tuin geworden. Een tuin met permacultuur als uitgangspunt. Meer daarover op https://www.perma-cultuur.nl
De voormalige als kleinveestal gebouwde ruime die bij Van der Wiel al opslagruimte, verfmengruimte en glassnijruimte geworden was, is nu kantoor en presentatieruimte geworden. Er worden regelmatig lezingen gegeven.

Terug naar de inhoud