De geschiedenis van een voormalige boerderij - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

De geschiedenis van een voormalige boerderij

Geschiedenis Best, losse pagina's
Sint Oedenrodeweg 38-40, een voormalige boerderij met een stalgedeelte dat nu prachtig verbouwd is tot woonhuis en een woongedeelte dat op dit moment binnen nog altijd enige autenticiteit uitstraalt.

Dit is de situatie in 2016:
Het lijkt een klassieke langgevelboerderij. Een heel andere beeld dan we zien als we kijken naar de situatie van deze boerderij in 1941:


We zien dat de situatie in 1941 aangeeft dat het oorspronkelijk een kortgevel boerderij was, met de deur van het woongedeelte op de kop (in het zuiden) van de boerderij.
We zien ook dat het middengedeelde omhoog gebracht was om meer ruimte voor opslag te creƫren.
Waarschijnlijk is in 1943 het achterste gedeelte ook omhoog gebracht en zo ver we weten is ergens vlak na 1950 ook het voorste gedeelte aangepakt, herbouwd en veranderd. We denken dat het na 1950 was, omdat er daarvoor in Best een ernstig tekort aan bouwmaterialen was, vanwege de verwoestingen in de oorlog die in Best hadden plaatsgevonden. De eerste bouwmaterialen gingen uiteraard naar beschadigde of verwoeste huizen.

In de oorlog zijn er enkele foto's van de toenmalige bewoners gemaakt. In ruil voor wat eten kwam de fotograaf graag wat foto's nemen.

We zien hier 'jongste zoon' Theo van Beerendonk (geboren 1937 en overleden begin 2017) naast een schaap staan. De dakpannen voor de verbouwing van de stal staan al klaar.
Theo woonde tot een jaar voor zijn overlijden letterlijk 'om de hoek' op de Hurkseweg en was in 2016 terug naar zijn 'ouderlijk huis' verhuisd. Het middengedeelte was voor hem omgebouwd tot een prachtig apartement. Helaas heeft hij er niet lang van kunnen genieten.


Dulf van Beerendonk in 1942
Hierboven zien we Dulf van Beerendonk naast een kalf staan. Ook Dulf is begin 2017 overleden. Dulf woonde tot zijn overlijden op nummer 38.


Alles werd nog met paard gedaan, dus rijden konden ze wel. We zien hier Harry van Beerendonk.
Het gezin van Beerendonk had indertijd 8 jongens en 1 meisje.Men hield schapen en koeien. Hier staat Gerrit van Beerendonk naast een kalfje.Paarden en klompen. Dat was de standaard. Kees was een prima ruiter, maar dat waren alle jongens van Beerendonk toen wel.Ploegen met de paarden
De hooischuur op de achtergrond is later nog helemaal met blik beslagen zodat die er weer een aantal jaren tegen aan kon. Jan van Beerendonk achter het span.
Paard en wagen 1941
Hierboven Harry en Dulf van Beerendonk.


Al vroeg werd geleerd hoe ze met paarden om moesten gaan. We zien hier Dulf en Theo op de paarden.
In het gezin waren ook Marinus en Cato. Ik heb daar geen foto's van.
De opa en oma van al deze kinderen woonden op wat nu nummer 34 is. Nu hun overlijden is daar Cato van Beerendonk met haar man Harry van Zutphen gaan wonen.
Ik heb nog geen foto's van de ouders van deze negen kinderen.
Terug naar de inhoud