Klein straatje achteraf, er zat ooit een klompenmaker - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Klein straatje achteraf, er zat ooit een klompenmaker

Geschiedenis Best, losse pagina's
Op de Schansweg 1 zat ooit een klompenmakerij. De klompenmaker woonde tot zijn overlijden begin juli 2018 nog altijd op die lokatie, maar de klompenmakerij was al lang verleden tijd. Dat klompenmaken hield rond 1988 op.
Hieronder ziet u een serie foto's gemaakt door fotograaf Bert Spanjers. De foto's zijn waarschijnlijk begin jaren tachtig gemaakt.
Ze geven ons een prachtig beeld van een vak dat nu vrijwel uitgestorven is.

Op de foto's ziet u vooral Jan van Kuik. Hij is geboren op 13 februari 1932 en op 17 januari 1963 getrouwd met Joke Habraken uit de Boskant.
Jan was de zoon van een klompenmaker rond zijn 14e levensjaar is hij moeten beginnen als klompenmaker bij de gebroeders Rickelman welke gevestigd was op de plaats waar nu het ABAB kantoor staat. Volgens zijn vader had hij al genoeg brood op waar hij niets voor had gedaan en leren voor timmerman was niets, en ook geen geld voor. Na bijna 25 jaar is hij wegens onenigheid gaan werken bij Arenco in Best. Hier zaten de deuren vast, zoals hij later aangaf en kon je niet naar buiten. Dit heeft hij nog geen half jaar vol gehouden, en is toen voor zich zelf begonnen. Hij heeft de klompen gemaakt tot ongeveer 1988, vanwege gezondheidsredenen is hij gestopt. (versleten nekwervel door de zware arbeid, en ongunstige werkomstandigheden.)
De klompen werden verhandeld door zijn broer Henk die een winkel had in de Nieuwstraat, en ze werden afgezet bij een handelaar uit Schijndel.
De meeste klompen werden blank geleverd (onbeschilderd), later heeft hij wel voor lokale klanten de klompen geschilderd en gebiesd maar dit was geen hobby van hem.

Hieronder vindt u de serie foto's over hoe de klompen bij Jan tot stand kwamen.
Terug naar de inhoud