Ooit stond het bestse gemeentehuis andersom - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Ooit stond het bestse gemeentehuis andersom

Geschiedenis Best, losse pagina's
Raadhuisplein in Best 1985 of 1995
Volgens de gegevens die ik bij de foto vond, is deze foto in 1995 gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen, ik weet het niet. Ik woonde nog niet in Best in 1995. Gezien de auto's zou ik eerder 1985 zeggen, maar zoals geschreven... Ik weet het niet.
Opvallend is voor mij dat de huidige achterkant, toen de voorkant was. Eindelijk begrijp ik waarom die parkeerplaats achter het gemeentehuis nu nog altijd raadhuisplein heet. Er is een carré gebouw achter het gemeentehuis gebouwd, waardoor die toenmalige parkeerplaats nu de plek is geworden van het nieuwe gemeentehuis en de patio in het carré. Het 'kunstwerk' is er nog wel altijd. Het ligt nu net achter het gemeentehuis.
Tot ik deze foto zag, heb ik nooit geweten dat de huidige ingang van het gemeentehuis ooit de achterkant was. Het verklaart wel de relatieve lelijkheid ten opzichte van de nu amper zichtbare achterkant van het gebouw. Wat zou de architect er ooit van gevonden hebben?
Gemeentehuis Best in 2016
Gemeentehuis Best
Wat niet veel mensen nog weten, is het feit dat waar nu links hierboven op de foto het grasveldje te zien is, ooit huizen stonden.
In 2017 werden plannen bekend waarbij een projectontwikkelaar aan die kant van het gemeentehuis weer wil bouwen. Het moet een complex worden met op de begane grond winkels en daarboven enkele lagen aan appartementen. Dat zal echt wel even wennen worden, maar we moeten ons realiseren dat het dure (parkeerplekken) grond is.       
Raadhuisplein, Best 1988
Rabobank vanaf waar in 1988 het gemeentehuis uitgebreid zou worden
raadhuis-Best
Gemeenteplein Best
Hierboven: Het centrum van Best een jaar na de oorlog. De oorlogshandelingen in  september en oktober 1944 hadden forse wonden geslagen. De kerk was haar  spits kwijt, bij de boterfabriek was er de nodige schade. Zo was de gevel met de punt verdwenen en was heel het dak van dat deel van de boterfabriek er af. Het Raadhuis  was ondetussen al gesloopt en het tijdelijke gemeentehuis zat in de Prinsenhof.       
Terug naar de inhoud