Hoe is deze straat aan haar naam gekomen - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Hoe is deze straat aan haar naam gekomen

Geschiedenis Best, losse pagina's
De geschiedenis van de Oranjestraat

Deze straat was voor de Tweede Wereldoorlog bekend onder de naam de Moust. (Ik heb me laten vertellen dat je dat uitspreekt als [Maust])
Het was een zandweg en ondanks dat de weg uitkwam bij het raadhuis, was het toch al "buiten". Best kende immers voor de oorlog geen 'wijken'. Het dorpje bestond uit een paar herdgangen en lintbebouwing langs enkele wegen.
Iedere week werd de Moust door gemeentewerkers geharkt om zo de karrensporen weg te werken.
In de jaren dertig waren alleen de Nieuwstraat, de Sint Oedenrodeseweg, de Dorpsstraat, Stationstraat en de Oirschotse weg verhard. Zelfs de Sonseweg was toen nog een zandweg en de Moust was dat ook.

In 1937 ging prinses Juliana trouwen. Er werd in Best een wedstrijd gedaan welke straat het mooiste versierd zou worden. De Moust won deze wedstrijd en werd vanaf dat moment de Oranjestraat genoemd. Na de oorlog werd deze naam ook officieel ingevoerd.

Een boerderij op de Moust, nu Oranjestraat
Boerderij aan de Moust in Best
Op de Moust waren voor de jaren dertig nog vrijwel alleen boerderijen te vinden.
Oranjestraat 30
Pas in de jaren dertig werden er ook woningen voor 'gegoeden' gebouwd. Zo bouwde een hoge kerkfunctionaris zijn enorme huis op wat toen nog de Moust genoemd was.
Helaas willen de erven het huis nu verkopen aan liefst een ontwikkelaar die het mag slopen om er daarna appartemeneten o.i.d. te mogen bouwen.
Ik heb zelf in 2010 een bod gedaan op het huis. Het werd via de krant via opbod te koop gezet en je kon via gesloten envelop bieden.
Uiteindelijk is mijn bod niet geaccepteerd en werd het huis ook niet verkocht. Ze hoopten achteraf bezien blijkbaar 1,6 miljoen euro of meer te krijgen. Ik zelf bood veel minder omdat ik het huis wilde opknappen en alleen daarvoor was in mijn ogen toen al 300.000 euro nodig. Een jaar na de veiling kwam het huis 'gewoon' op de markt en was de vraagprijs 1,6 miljoen. Begin 2017 staat het nog altijd te koop.
Interieur woning Moust (Oranjestraat) in 1924.

Oranjestraat in 2015
Kruispunt dorpsstraat en Moust in 1930
Zelfde kruispunt 1980
Terug naar de inhoud