De eerste "echte" Bestse wijk - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

De eerste "echte" Bestse wijk

In Best bestonden tot de jaren zestig geen wijken.
Natuurlijk was er al wel Batadorp en Wilhelminadorp, maar dat waren in feite aparte ontwikkelingen die niet voor niets de toevoeging "dorp" hadden meegekregen. Dat was 'de kolonie' en echt Best was dat niet. Er woonde alleen maar import van de Bata en van Philips.

Hoge Akker was het eerste wijkproject dat 'echt' in Best werd uitgevoerd. Prachtig is op de eerste foto's te zien hoe ver in feite deze wijk nog altijd van het centrum af lag. Hele landerijen bleven er bestaan tussen de kerk, het gemeentehuis en de ontwikkeling van Hoge Akker. Er was ruimte zat, dus waarom alles tegen elkaar aan ontwikkelen?
Kijk hieronder naar de foto's uit begin jaren zestig.


Hoge Akker bezien vanuit de A2
Prachtige foto van begin jaren zestig. Dit is De Hoge Akker bezien vanuit de A2. We zien rechts achter nog de hallen van de steenfabriek De Leeuwerik. Die lag er aan het spoor, daar waar nu de wijk Leeuwerik ligt. Wilhelminadorp ligt er links achter en is nét niet in beeld.
Rechts boven zien we het meer dat nu nog als visvijver bekend is en tegen het sportpark Naastenbest aan ligt. Dit even om een beeld te geven waar alles te vinden is.
De huizen links onder zijn bij de verdieping van de A2 snelweg verdwenen.
De Hoge Akker vanuit het Zuiden
We zien hier de wijk Hoge Akker vanuit het zuiden bezien.
Prachtig is rechts boven nog een aantal huizen langs de A2 te zien. Toen de snelweg de diepte in ging zijn al deze huizen gesloopt. We zien hier ook hoe Hoge Akker echt midden tussen weilanden gebouwd werd. Het lag net als de ontwikkelingen bij Batadorp en Wilhelminadorp niet tegen 'het dorp' aan. Het dorp bestond eigenlijk nog amper, want buiten deze genoemde 'dorpen' en Hoge Akker was Best vooral een verzameling huizen in lintbebouwing langs landelijke wegen.   
Hoge Akker 1962
Een prachtige overzichtsfoto waarop we goed kunnen zien dat het gemeentehuis voor de bouw van de wijk Hoge Akker letterlijk aan de grens van Best lag. Je kon daar voor over de weilanden tot aan het gemeentehuis komen. Rondom Hoge Akker ook nog altijd weilanden. We zien nog goed dat het gemeentehuis toen nog 'andersom' stond. Rechts van het gemeentehuis was toen nog het Raadhuisplein. De weg die er nu ligt, heeft nog altijd die naam, maar ondertussen is het gemeentehuis wel 'gedraaid'. De herkenbare huisjes met puntdaken op de Nieuwstraat zijn recht van het midden boven in de foto zichtbaar. Achter de Nieuwstraat veel bedrijvigheid. Daar lag toen in feite het industrieterrein van Best.
Rechts op de foto de Straatweg.
Zie rechts van het gemeentehuis ook de twee huizen nog die er stonden. Die zijn lang geleden verdwenen.
Hoge Akker vanaf het noorden 1962
Zie hier vanuit het Noorden gezien hoe de wijk Hoge Akker midden in de weilanden ontwikkeld werd.
Bovenin in het midden ligt nu Speelheide. Links boven zien we de Straatweg, daar waar nu de verdiepte A2 ligt.
Onderin de foto zien we nog net de achtertuinen van de Nieuwstraat.
Hoge Akker in 1989
Links is de Nieuwstraat te zien, met links bovenin de kruizing bij Quatre Bras. Goed is te zien hoe enorm de percelen op de Nieuwstraat zijn.
Letterlijk zo groot als een hele straat in de wijk Hoge Akker.
Hoge Akker lag er in 1989 erg fraai bij. De wijk was 25 jaar oud. We zien rechtsboven in de school.
Terug naar de inhoud