Een verrassend stukje natuur in Best - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

Een verrassend stukje natuur in Best

Wandeling door De Scheeken, Best
Ik ben in de herfst van 2016 onder leiding van twee IVN gidsen door De Scheeken heen gelopen. We hebben vooral daar gelopen waar binnenkort de edelherten losgelaten zullen worden.
Het is een prachtig stukje buitengebied met op sommige plekken nog natuur waarvan je het idee kan hebben dat het ook 'natuurlijk' is. Enkele voormalige weilanden zijn nu namelijk aan het volgroeien en hier ontstaat wat uiteindelijk een oerbos kan worden. Andere weilanden houden ze jaarlijks kort, zodat het coulissenlandschap een beetje bewaard blijft. Zouden we immers niets doen, dan zou het één groot bos worden.
De Scheeken is een heel nat gebied. We hadden in die zin gisteren geluk dat het al weken mooi droog weer is. Maar zelfs gisteren waren er zelf na weken droogte nog enkele drassige stukjes waar we doorheen moesten.

Ik heb enkele foto's geschoten. Wat vooral opvalt is dat dode bomen tegenwoordig ook blijven staan. Dat maakt zo'n gebied ook wel iets gevaarlijker, zeker als er een stevige wind staat. Dan zou zo'n oude boom natuurlijk wel eens naar beneden kunnen komen. Met zulk weer raad ik u af om naar de Scheeken te gaan.

Hieronder enkele foto's.
Terug naar de inhoud