De boerderij route in de Vleut, met plattegrond - MooiBest

MooiBest.com
Ga naar de inhoud

De boerderij route in de Vleut, met plattegrond

Boerderij route De Vleut
Download hier de PDF met de route (De PDF vindt u na het aanklikken van de link in uw downloadmap)

(Weet wel dat de route enkele jaren oud is en sommige elementen zijn al veranderd of zelfs verdwenen!)

Bestse Historische boerderijen wandel en fietsroute

De bovenstaande plattegrond geeft u de juiste route. De route is ongeveer 5,2 kilometer lang. Bij gezellig wandelen doet u er 1,5 uur over.
Het is meestal ook wel leuk om soms wat meer te weten over een bepaalde plek. Daarom hier voor u de nodige achtergrond informatie.

Binnen het grondgebied van de gemeente Best liggen een flink aantal mooie boerderijen. Maar ook minder 'mooie' panden hebben vaak een rijke historie.
Niet alleen is het mooi dat er nog oude boerderijen over zijn, maar het is ook mooi dat het levend erfgoed is, want er wordt nog geleefd in de boerderijen en ze worden aangepast aan de moderne tijd, waar het juist ook mooi is om te zien hoe ze door de jaren heen veranderen.

Deze wandel/fiets route gaat vrijwel uitsluitend over bestrate wegen. Alleen op de Grevenoordseweg is er een 50 meter onverhard pad.
Heeft u Internet op uw mobiel, dan kunt u op mooibest.com kijken naar hoe de boerderijen er vroeger uitgezien hebben.

Start bij parkeerterrein (schuin) tegenover Quatre Bras (QB)

Dat Brabant en ook Best een enorme katholieke invloed kende, dat is duidelijk als we van start gaan met de route. U komt langs het kruisbeeld dat al heel lang min of meer rond deze plek heeft gedaan. Het stond voorheen aan de overkant van de toenmalige Boschdijk.

Sint Oedenrodeseweg 6. Dit was ooit de derde woning in de straat, gezien vanaf de rijksstraatweg die aan de andere kant van de snelweg liep. De nummers 2  en 4 vielen ten prooi aan de snelweg. De snelweg werd verdiept naast de oude rijksweg aangelegd en gaf daarmee veel minder overlast voor het dorp. Het betekende wel dat de nodige woningen en zelfs hele straten zijn verdwenen.
We gaan na enkele honderden meters links de Steenovenseweg in. Dit was voorheen een deel van de Sonseweg.

Steenovenseweg 1 is een moderne boerderij, gebouwd op basis van het klassieke langgevelmodel.
Steenovenseweg Gedenkplaat. Onder de boom struik voorbij de woning op 1 vindt u een klein gedenkplaatje. Er werd hier ooit een vondeling gevonden. Een deel van zijn leven heeft hij gewerkt op de Aarlese hoeve.
Voorbij het buurthuis van OVS vinden we links:
Steenovenseweg 3 Een oude boerderij met in de tuin het nodige aan oude gereedschappen waarmee het land bewerkt werd etc.
In dit oude straatje, dat ooit wat achteraf lag, vinden we meerdere mooie oude woningen die in enkele gevallen een boerderij achtergrond hebben.
Steenovenseweg 10 / 10a Een oude boerderij, aangepast aan de moderne tijd.

We gaan nu rechts de Grevenoordse weg in. Grevenoord lag overigens ooit waar nu Sint Oedenrodeseweg 41/43 ligt. Veel meer is ons er helaas niet over bekend.
Grevenoordseweg 8, 10 en 4 en hier vinden we ook het enige deel van de route zonder verharde weg.

Sint Oedenrodeseweg 13/15  Boerderij uit 1686. De oudste boerderij in De Vleut. Als deze stenen praten konden... Dit is een rijksmonument.
Sint  Oedenrodeseweg 20 Hier was al voor de oorlog klompenmaker J. van Rooij gevestigd. We komen later in de route hier weer terug.
Sint Oedenrodeseweg 22  Hier stond tot 2013 de oude boerderij tot tegen de weg. Dit kwam door de wegverbredingen. Op de site nog enkele foto's van deze oude boerderij. Rond 2014 is de nieuwe woning, in de vorm van een woonboerderij verder naar achteren en met de kop de andere kant op geplaatst.
Sint Oedenrodeseweg 19 Deze arbeiderswoningen zijn terug te zien op heel oude ansichtkaarten.
Sint Oedenrodeseweg 21 Hier was voor de oorlog de bakkerij van Chr. Lucius gevestigd.
Sint Oedenrodeseweg 23 Hier was tot 2010 klompenmaker Van Aarles Klompenfabriek gevestigd.
Sint Oedenrodeseweg 28 Hier was ooit klompenmaker Martinus Bressers gevestigd.
Sint Oedenrodeseweg 31 Hier was volgens het archief in 1939 de bakkerij van Chr. Ant. Lucius gevestigd. Het huis van toen is ondertussen al vervangen door een moderne woning.
Sint Oedenrodeseweg 35   De paal met klompen verraadt al dat hier vroeger (1952) een klompenmakerij (Klompenmakerij J.A van Laarhoven) gevestigd was. Men is ondertussen overgestapt op de betere werkkleding (Bedrijfskleding Comfort Best)
Sint Oedenrodeseweg 32 Een prachtige klassieke romantische voorstelling van de Brabantse langgevelboerderij. Zo zagen ze er in het verleden nooit uit, maar zo zien we het nu eenmaal wel graag. Hier was ooit een kroeg in gevestigd. Hier zat in 1935 bakkerij Joannes van de Meulengraaf. Het is een Rijksmonument.
Sint Oedenrodesewg 37/39 een voormalige boerderij van het 'goedkope' type.
Sint Oedenrodeseweg 38/40 Dit was ooit een lage kortgevelboerderij, maar de nodige aanpassingen maakten er een hoge langgevelboerderij van.
Sint Oedenrodeseweg 41/43  Een oude (maar opnieuw gebouwde) langgevelboerderij, oorspronkelijk van 1907, maar dan van het 'goedkope' type. Tussen 1880 en 1950 werden ook deze langgevels gebouwd. Ze waren veel goedkoper te bouwen dan wat we nu als "klassieke langgevels" zien. Er is van de actieve boerderij één foto bekend en geplaatst op de site. Van achter de boerderij hebben we ook nog een foto. ( en nóg één, gekeken van nummer 41 naar in de verte 37/39.)
Sint Oedenrodeseweg 45  Een enorm uitgebouwde klassieke boerderij. We hebben er nog een oude foto van gevonden.

Molenkampseweg 10 Een kleine maar prachtige 18e eeuwse landarbeiderswoning. Werkelijk een plaatje. Het is een Rijksmonument.

Broekdijk 18 Een enkel steens woonhuis uit vroeger tijden, maar nog altijd bewoond.
Broekdijk 14 Een prachtige opgeknapte boerderij waar vroeger ook een klompenmaker woonde. Hier een foto rond kersttijd 2016.
Broekdijk 17 Een klassieke boerderij, maar wel netjes opgeknapt.
Broekdijk 19 een moderne versie van een klassieke boerderij.

De kapel is een historisch belangrijke plek. Ze was de kern van wat ooit buurtschap De Vleut was. De kapel is een gemeentelijk monument. Deze is na de oorlog op de Brink of Bleek (Officieel naamloos) gebouwd uit dankbaarheid dat ondanks de zware gevechten het buurtschap er goed uit was gekomen. Het was nog in de tijd dat de katholieke kerk het leven op het platte land dicteerde. Hier een prachtige foto

Hoge Vleutweg 4 Een oude boerderij (bouwjaar 1920) van het 'goedkope' type.
Hoge Vleutweg 8 Een nog in gebruik zijnde boerderij
Steekt u nu de Vleutstraat over. Links ziet u nog een boerderij liggen.
Hogevleutweg 11 Een oude boerderij. Gebouwd rond 1900 gaat het verhaal.
Hogevleutweg 13 Een kinderboerderij maar dan in privé bezit... Geniet er vanaf de straat van. Huis is gebouwd in 1937.
Hogevleutweg 15 Een mooi woonhuis in de vorm van een klassieke boerderij.
Hogevleutweg 17 In de tuin van deze prachtige boerderij een ouderwetse waterput.

Sint Oedenrodeseweg 56 Een boerderij van het 'goedkope' type
Sint Oedenrodeseweg 54 Een eenvouding landhuisje. In beeld als potentieel gemeentelijk monument, maar eind 2017 gesloopt.
Sint Oedenrodeseweg 55 Een forse boerderij van het klassieke type. Prachtig gerestaureerd. Dit was het eerste aangewezen gemeentelijke monument.
Sint Oedenrodeseweg 53  Hier was ooit een graanmalerij gevestigd. In 1913 op gasmotor en vanaf 1934 op benzinemotor. In 1934 was het ook de bakkerij van Hendrikus Martinus Fick.
Sint Oedenrodeseweg 50 Hier zat ooit klompenmaker A v/d Vleuten. In 1939 installeerde hij een elektromotor. Dat moest toen nog netjes aangevraagd worden.
Sint Oedenrodeseweg 42  Een boerderij die oorspronkelijk helemaal niet aan deze weg lag. Deze boerderij lag aan de nu aan die kant van de weg verdwenen Molenkampseweg. Deze weg verdween door de ruilverkaveling. Langgevelboerderijen liggen in de lengte langs de weg, daarom ligt deze boerderij verkeerd.

Hurkseweg  Hier liggen de nodige noodwoningen die na de oorlog zijn neergezet en die uiteindelijk zijn blijven staan. Op veel meer plekken hebben deze woningen gestaan. De meeste zijn gesloopt en vervangen door grotere woningen.
Hurkseweg 6 Achter deze woning is nummer 4 gelegen. Dat kon vroeger blijkbaar wat makkelijker.
Hurkseweg 8
Hurkseweg 8-A
Rechts was er tegenover 1B tot in 2017 een fraai uitzicht over de landerijen. In 2017 werd een deel van de landerijen verkocht voor de ontwikkeling van ruimte voor ruimte woningen.

Klaverhoekseweg  Ook aan deze weg nog de nodige restanten van noodwoningen die ooit na de oorlog in tijd van woningnood (tot 1965 ongeveer) gebouwd zijn.
Klaverhoekseweg 17a Hier stond voorheen het kattenvrouwtjes huisje. Een krot met een inhoud van 75 kubieke meter waar ze samen met haar man woonde. Let wel, 75 kuub is 5x5x3.
Ooit was het kavel van nummer 15 behoorlijk groot. Nu staan er huizen met de nummers 15, 15-A, 15-B en 15-C op.
De agrarische bedrijven zijn de laatste jaren aan het verdwijnen en er komen fraaie, grote en vooral moderne woningen voor terug. Gelukkig hebben we vaak de foto's van vroeger nog.
Klaverhoekseweg 9-A Hier is in 2016 een groot agrarisch bedrijf gesaneerd en werden vanaf 2017 de nodige ruimte voor ruimte woningen gerealiseerd. Hier nog een foto van net voor de totale sloop. Deze foto werd vanuit de achterkant genomen.
Klaverhoekseweg 13/15 een fraai opgeknapte klassieke boerderij, gesplitst in twee woningen.
Klaverhoekseweg 12-B Fraai woonhuis in de vorm van een klassieke boerderij.
Klaverhoekseweg 9 Dit was ooit een enorm perceel en gaandeweg is het in steeds meer stukjes opgeknipt en zijn er woningen en bedrijven op gerealiseerd.
Klaverhoekseweg 6 De boerderij ligt wat van de weg af, maar het is een prachtig voorbeeld van een opgeknapte klassieke boerderij. Het is een Rijksmonument.
Klaverhoekse weg 2. Een naoorlogse boerderij die op de plek gebouwd werd waar voor de oorlog een soortgelijke boerderij gestaan heeft. Deze boerderij was in september 1944 in brand geschoten. Mogelijk om daarmee het luchtdoelgeschut uit het zicht te houden. De boerderij die enkele jaren na de oorlog gebouwd werd, had de kop van de boerderij aan de andere kant. (het zuiden)

Sint Oedenrodeseweg 20 Hier was vroeger houtzagerij / klompenmakerij J. van Rooij gevestigd. In de driehoek lagen de bomen en veel werk werd buiten gerealiseerd. In september 1944 werd hier luchtdoelgeschut van de Duitsers geplaatst en dat heeft heel wat geallieerde vliegtuigen uit de lucht geschoten.
Sint Oedenrodeseweg 16 Een nog in gebruik zijnde boerderij.
Sint Oedenrodeseweg 18 Een nog in gebruik zijnde boerderij.
Sint Oedenrodeseweg 11 Een fraaie naoorlogse (1953) boerderij waar later een paardenstoeterij gevestigd werd.
Sint Oedenrodeseweg 5 en Sint Oedenrodeseweg 5b: Schoorsteen van voormalige houtzagerij van Nunen. Het witte huis op nummer 5 is van architect Karel Olfers geweest. Hij heeft het huis getekend, laten bouwen en hij heeft er gewoond.
Sint Oedenrodeseweg 6 kent u nog van toen u aan de wandeling begon.
U bent weer terug bij waar u gestart bent. Hopelijk heeft u er van genoten.

Tom Lassing
Terug naar de inhoud